Een plan voor het land
België is een welvarend land om in te leven: gemiddeld genieten de inwoners van redelijke welstand en geluk, er zijn geen zorgwekkende veiligheidsproblemen en verkiezingen verlopen meestal zonder grote incidenten.
Toch moet het land zich wapenen tegen zelfgenoegzaamheid: in vergelijking met buurlanden scoort België immers middelmatig. Andere landen groeien sneller en staan positiever tegenover ondernemersinitiatief, het onderwijs verloor zijn toppositie, en het overheidsapparaat kan efficiënter en performanter. En dat terwijl België een groot potentieel heeft om het beter te doen.
Een plan voor het land maakt de analyse en brengt de puzzelstukken bijeen van de oplossing. Het beveelt aan om anders te kijken naar het beleid inzake arbeid, onderwijs, gezondheidszorg en ondernemen. Het boek schuift een gedurfd en ambitieus plan naar voren dat definitief vaarwel zegt aan stilstand. Daarnaast roept het op tot verantwoordelijkheidszin van alle burgers bij het uitbrengen van hun stem en van alle burgers die zich politiek engageren.
De Verlichting uit evenwicht
Madrid, Londen, Parijs … en onze eigen hoofdstad, 22 maart 2016 – de aanslagen in het hart van België en van Europa. Het veiligheidsbeleid staat op scherp en we beroepen ons voor het eerst in lange tijd opnieuw op ‘normen en waarden’, op de traditie van ‘de Verlichting’ en op ‘de moderniteit’. Maar weinigen benoemen de beginselen van de grote verlichte denkers en de betekenis die ze vandaag hebben voor moderne samenlevingen: het belang van democratie en rechtsstaat, van universele rechten en plichten.
Het debat lijkt soms stuurloos. Toch gaat het om de grondslagen van een moderne democratie die rust op juridisch geordend gezag dat vertrekt vanuit rechten en vrijheden van zijn burgers en verantwoordingsplicht van autoriteiten. Waarin veel plaats is voor de fundamentele vrijheid van mening en van godsdienst, maar ook beperkingen. Nu we geen homogene samenleving meer zijn, wordt samenleven op de proef gesteld. We vergaten werk te maken van burgerschap als attitude en verzeilden te vaak in
wij-zijstandpunten.
Dit boek bundelt essays van uiteenlopende hedendaagse publicisten en overstijgt die retoriek. Het duidt de basisbeginselen van onze samenleving opnieuw en toont de meerwaarde ervan voor de maatschappij én voor de burgers aan. Voor álle burgers – zonder enig onderscheid.
Het nieuw tv-kijken
Over ons kijkgedrag Hoe kunnen televisieomroepen en -producenten inspelen op de veranderende manier van tv-kijken? Om welk businessmodel vraagt de huidige on-demand-consumptie? Digitalisering breekt door in alle vormen van beeldcultuur. Ook de klassieke tv-wereld ontsnapt hier niet aan. De fragmentatie van de media en het groeiende belang van big data wijzigen het televisiekijken fundamenteel. In dit boek pleiten de auteurs voor een doordachte strategie en een crossmediale benadering: televisieproducties aanbieden op meerdere platformen. Dit met als doel de grenzen tussen de diverse media te laten vervagen en op die manier beter tegemoet te komen aan de wens van de kijker. Want alleen door innovatie, door het omarmen van technologie en door samenwerking kan televisie het massamedium bij uitstek blijven.
Fabriek Journalistiek
Leo Neels kritisch over de media Sociale media, radio, tv, weekbladen en kranten … we zijn er meer aan gehecht dan we willen toegeven. Tegelijk zijn we ook minder trouw: we werden zappers, ontrouwe surfers, gratis gebruikers. En we werden alsmaar kritischer voor media en journalistiek: een haat-liefdeverhouding. Fabriek Journalistiek brengt die haat-liefdeverhouding in kaart: kritische analyse, een pleidooi voor goede journalistiek. Zonder goede journalistiek functioneert de moderne samenleving immers niet en faalt de democratie.
België, fantastisch farmaland
Een scherpe blik op de farmasector De farmasector is het best bewaarde geheim van België. Het is immers één van de weinige sectoren waarin België tot de absolute wereldtop behoort. In België, fantastisch farmaland brengt Leo Neels een authentiek verhaal van meer dan tien jaar aan de top van de farmaceutische sector. Als insider schrijft hij op het scherp van de snee tussen de thema’s van leven, ziekte en dood enerzijds en economische wetmatigheden anderzijds. Het resultaat is een genuanceerd boek over geneesmiddel en markt, met aandacht voor de sterkten en zwakten van bedrijven en overheden.