Lezingen

Leo is een zeer gedegen spreker die met veel kennis van zaken over thema’s die hem nauw aan het hart liggen kan spreken. Zoek je een spreker over het reilen en zeilen van onze media of wat de farmasector betekent in jouw leven, dan is Leo Neels jouw man. Hij heeft er een rijke carrière op zitten. Vooreerst als academicus en advocaat. Hiernaast gaf hij in de beginjaren leiding aan de private zender VTM en meer dan tien jaar was hij de sterke man van pharma.be, die de farmasector overkoepelt.

Momenteel kunnen geplande lezingen niet doorgaan, wegens COVID.
Seminaries via online videofoons kunnen wel doorgaan.

Onderwerpen

Leve de Media

Wat kan beter? Wat mogen we verwachten? Hoe zit het met de maatschappelijke invloed? Sociale media, radio, tv, weekbladen en kranten… We zijn er meer aan gehecht dan we willen toegeven. Tegelijk zijn we ook minder trouw geworden: we werden zappers, ontrouwe surfers, zo mogelijk gratis gebruikers. En we werden alsmaar kritischer voor de media en de journalistiek. Fabriek Journalistiek brengt deze haat-liefdeverhouding in kaart: een kritische analyse, maar ook een pleidooi voor de relevantie van journalistieke opinies.

In het mediadebat is Leo immers een vaak weerkerende stem die zijn stem durft te verheffen via zijn opiniebijdragen. Waarom? “In een democratie en een rechtstaat zijn informatie en media van enorm groot belang. Onze Belgische rechtstaat blinkt niet echt uit in goed bestuur. Hierdoor zijn het doen en laten van de media in ons land nog van groter belang.” Hij ziet vele positieve zaken: “Onze regisseurs en acteurs staan in Hollywood. Vlaanderen bulkt van talent en voert tv-formats uit. Kijk naar een groep als Studio 100, kijk naar Rock Werchter of het Sportpaleis. Ook in de journalistiek groeide de kwaliteit fenomenaal. Maar ook de mediocriteit nam toe. We hebben nog vele media in Vlaamse handen, maar blijft dat zo?”

België, fantastisch farmaland

België behoort tot de wereldtop met zijn solidaire ziekteverzekering en gezondheidszorg. Dat weet iedereen. Maar de farmasector zelf is het best bewaarde geheim van België. Het is immers een van de weinige sectoren waarin België tot de absolute wereldtop behoort. Zo werden 5 op 100 “essentiële geneesmiddelen” in België uitgevonden en ook vandaag zijn de Belgische biomedische researchers van wereldklasse.

In deze keynote brengt Leo een authentiek verhaal van meer dan tien jaar aan de top van de farmaceutische sector. Als insider heeft het hij het over de thema’s van leven, ziekte en dood enerzijds en economische wetmatigheden anderzijds. Het resultaat is een genuanceerde lezing over geneesmiddel en markt, met aandacht voor de sterktes en zwaktes van bedrijven en overheden.

Boek mij voor uw lezing

    Conferenties & scholen waar ik reeds sprak