Laat u. vaccineren! Een nobele Burgerplicht

De WHO erkende de ernst van de pandemie op 30 januari 2020. En géén vaccin. “Big pharma” heeft zich eraan gezet: op 21 december 2020 werd het eerste vaccin voor Europa goedgekeurd, vandaag zijn er 3. 

Supersonische snelheid, topkwaliteit, fantastische synergie tussen academische en private research en de grote farmabedrijven, die met hun kapitaal de ontwikkeling en klinische studies konden doen en de produktie. 

            De grote farmabedrijven en de academische research werken professioneel samen. België is wereldtop. Universiteiten en bedrijven beschermen hun intellectueel eigendom met octrooien, en eenieder wordt correct vergoed. Die synergie is de motor van het succes. De grote farmabedrijven hebben de kennis en de middelen om de klinische studies te organiseren, ze namen een groot risico door de start van de productie voor de goedkeuring. In dienst van de volksgezondheid. Goedkeuring op 21 deember, start van de vaccinatie op 22 december. 

            Dat is een ongezien succesverhaal. Zoals altijd worden daar vraagtekens bij geplaatst: de prijs, de dosis, de leveringen? Gaat de vaccinatie te traag, is de volgorde wel goed?  Er wordt twijfel gezaaid en er is verzet. Het hoort er allemaal bij. Maar.

            Beseffen we wel welk mirakel er gebeurd is? We vaccineren binnen het jaar na de uitbraak. Ja, we waren niet voorbereid. We vergaten het pandemieplan van 2009, de mondmaskers beschimmelden. Goed bestuur is in België niet zo gemakkelijk. Niemand herinnert zich nog dat we eerst hoopten te vaccineren… tegen de volgende zomer.

            Er zijn maar weinig bedrijven in de wereld die vaccinproductie aankunnen. In de regel duurt het jaren eer een nieuw vaccin beschikbaar is, de productielijnen zijn dan intensief getest en gekeurd, er zijn buffervoorraden. Nu niet, het moest snel gaan. De verwachting was overspannen: zonder buffers zijn haperingen in de leveringen onvermijdelijk. De autoriteiten planden te optimistisch… In het licht van de enorme nood – duizenden doden, en de kritieke situatie in ziekenhuizen en woon- en zorgcentra –  werden te hoge verwachtingen gevoed van onbeperkte beschikbaarheid.
            Het is ieders burgerplicht om zich te laten vaccineren. Er is geen enkele geldige reden om dat niet te doen. EMA is stellig: de vaccins werken uitstekend en zijn veilig. Dat wordt in vraag gesteld vanop de zijlijn, met tegenstemmen en twijfel. Internet krioelt van de “meningen”.  Maar de vaccins hebben het strengste goedkeuringstraject doorstaan van de beste experten. Die zitten niet op internet. Daar zijn de bermpredikers, geef ze geen aandacht.

            Elke gevaccineerde burger draagt bij tot de algemene volksgezondheid, dat is de zgn. vaccinatiegraad.  Buigen onze overheden niet al te veel het hoofd voor de anti’s en twijfelaars? We zijn zo ver, dat we vaccinatie niet eens meer durven opleggen. We verplichten het poliovaccin, nu sluiten we horeca en kapsalons. Maar aan burgers leggen we geen vaccinatie op? Komaan zeg! Er is een dominant algemeen belang: het verslaan van het virus en het herstel van de samenleving, en beperking van de enorme economische en psychische schade. Dat moet toch voorgaan op alles?

Vandaag gepubliceerd in Het Belang van Limburg